Skip to main content

Oedeemtherapie

Lymfoedeem

Lymfoedeem is zwelling dat veroorzaakt wordt door een verstoorde lymfe-afvloed. Het komt onder andere voor bij:

  • mensen met borstkanker

  • mensen die littekens hebben als gevolg van een ongeval

  • chemotherapie

  • een operatie hebben gehad

Door bovengenoemde vormen van destructie van het lymfstelsel ontstaat verstoring in de afvloed van het lymfvocht. Onze oedeemtherapeut Robert Gallandat Huet stimuleert de afvoer van het overtollige lymfevocht onder andere door zachte huidmassage en oefentherapie. Door het aanspannen van de spieren wordt de afvoer van het oedeem gestimuleerd via de lymfbanen.

Vasculair oedeem

Vasculair oedeem is het gevolg van wat in de volksmond ‘lekkende vaten’ wordt genoemd. de vaten van het zuurstofarme bloedstelsel (de venen) raken overbelast en kunnen de inhoud niet goed meer ‘binnen houden’. Putting oedeem (een putje drukken in bijvoorbeeld het dikkere onderbeen) is hier een duidelijk teken van.

Lipo-oedeem

Lipo-oedeem is een steeds bekender wordend beeld en is anders dan de hiervoor genoemde oedeemvormen. Het vocht zit hierbij opgesloten in de vetcellen die daardoor opgeblazen raken. Het karakteristieke beeld hiervan is dat enkels/voeten dun zijn en de onderste ledematen wel verdikt zijn. Lipo-oedeem vertoont zich in vele variaties. Een nieuwe naam die beter recht doet aan de aandoening is lipalgia syndroom. Behandeling van lipo-oedeem bestaat niet uit oedeemtherapie, maar meer uit leefregels (bewegen – sporten), het aanmeten van medisch-elastische kousen en het laag houden van het gewicht door gezond(er) te eten. Zie óók de info van het expertisecentrum in Drachten (Nij Smellinghe) .

Overleg oncoloog of chirurg

Een behandeling oedeemtherapie vindt vaak plaats in nauw overleg met oncoloog of chirurg. In de meeste gevallen zijn zij degenen die de patiënt naar onze fysiotherapiepraktijk in Haarlem doorverwijzen.