Skip to main content

Dry Needling

Dry Needling is een behandeling die fysiotherapeute Maaike Waalring-Boogaard geeft, waarbij door een speciale techniek spieren worden aangeprikt. Spieren raken op deze wijze snel en langdurig ontspannen. Er wordt niet geprikt in pezen of in gewrichten. Dry Needling maakt gebruikt van een ‘droge’ acupunctuur-naald, er wordt dus géén gebruik gemaakt van een holle naald, er wordt dus ook geen medicijn of vloeistof in de spier gespoten. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam geplaatst, met als doel een ‘energetisch effect’ te realiseren. Bij Dry Needling echter worden met dezelfde naaldjes kortdurend zogenoemde ‘triggerpoints’ in de spier geprikkeld.

Triggerpoints

Een triggerpoint wordt vaak ook wel een ‘spierknoop’ genoemd. Het is een verkrampt plekje in een spier en op de plek van verkramping ontstaat daardoor een verminderde doorbloeding en zuurstofvoorziening. Naast lokale drukpijn levert het ook vaak gerefereerde pijn (referred pain) op: dat is een bepaalde pijnlijke zone die wij vaak als uitstraling benoemen. Elk triggerpoint heeft een specifiek pijn-uitstralingsgebied dat in de meeste gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt vaak een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn. Ook kan het voorkomen dat de therapeut een spier bij uw schouderblad behandelt, terwijl u dit in uw arm voelt.

Hoe ontstaan triggerpoints

Als gevolg van zowel een acuut moment (een ongeval, valpartij of verkeerde beweging) als ook door langdurig veel spanning in een spier of bij een verkeerde houding over een langere periode (bijvoorbeeld de thuis-werkplek, het gebruik van de laptop of mobiel of sportbeweging) kunnen triggerpoints ontstaan. Vaak speelt overbelasting een rol: naast een verbeterde houding (tips van de fysio) en gerichte oefeningen, kan dan ook Dry Needling worden toegepast om een sneller effect te krijgen op die gecorrigeerde houding of dat verbeterde bewegingspatroon. Soms ontstaat het ook vanuit onverwachte hoek: het dragen van een zware werktas aan altijd dezelfde arm, de best wel zware rugtas die insnoert op de schouders of juist als gevolg van een verstijfde spier na een gipsperiode. Vanzelfsprekend kan ook spanning door stress een rol spelen, psychologische factoren spelen dan een grote rol van betekenis en Dry Needling kan dan spierspanning-verlagende rol spelen.

Waar richt de behandeling zich op?

Door gericht aftasten van de spier(en) kan Maaike Waalring-Boogaard selectief de gevonden triggerpoints aanprikken met het naaldje en vervolgens ‘uitgeschakelen’. Daarna zal de spier (of de spieren) zich snel en langdurig ontspannen. Aansluitend kan Maaike met u aan de slag met een verbeterde houding en/of met oefeningen gericht op kracht, beweeglijkheid of juist een betere balans.

Wat voelt u?

Het ingebrachte dunne naaldje voelt u bijna niet. Als op de juiste plek is aangeprikt in het triggerpoint zult u een kortdurend krampgevoel waarnemen, een zogenaamde ‘twitch’ voelen. Daarna ontspant de spier zich in het algemeen snel en kunt u vaak direct gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gebied eerst nog wat vermoeid aan, maar later zult u merken dat pijn en stijfheid afnemen.

Ook belangrijk!

Als u een afspraak voor Dry Needling maakt, is het tijdens de intake van belang dat u uw eventuele medische voorgeschiedenis (ziektes, medicijnen) kenbaar maakt. Maaike zal hiernaar vragen. Bij een eerste behandeling met de naaldjes kan men reageren op het aanprikken: sommige mensen voelen zich wat ‘dizzy’. Het is om die reden niet verstandig om op een nuchtere maag te verschijnen op de afspraak.

Als u interesse heeft in de mogelijkheden van Dry Needling, neem dan contact op met Maaike Waalring-Boogaard of maak gebruik van het aanmeldformulier.